Stay on track

Stay on track

Moving you forward

Newsletter

Back to overview

Geen KBO-inschrijving, toch een onderneming?

Published on 14/07/2025

In een recente casus werd een natuurlijke persoon, zijnde de bestuurder van een managementvennootschap, samen met zijn managementvennootschap gedagvaard voor de stakingsrechter wegens het vermeend onrechtmatig verkrijgen en gebruiken van bedrijfsgeheimen, hetgeen ook werd beschouwd als een inbreuk op het artikel VI.10 WER.  


De natuurlijke persoon betwistte de bevoegdheid van de rechtbank omdat het artikel VI.104 WER enkel van toepassing is wanneer “een onderneming de beroepsbelangen van een of meer andere ondernemingen schaadt” en hij vond niet als een onderneming te kunnen worden beschouwd omdat hij niet is ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). 


De rechtbank oordeelde anders. Hij werd toch als een onderneming beschouwd omdat hij diensten aanbiedt op de markt via zijn managementvennootschap. De redenering van de rechtbank is als volgt. De natuurlijke persoon biedt diensten aan die hij levert op de markt. Het feit dat hij dit doet via een managementvennootschap maakt geen verschil uit. Dit betekent enkel dat deze vennootschap in wezen de enige afnemer is van de diensten die hij levert (en deze dan verder doorgeeft aan de derde ondernemingen).

Omwille hiervan kan een natuurlijke persoon die via een managementvennootschap diensten levert, toch rechtstreeks aansprakelijk worden gesteld voor inbreuken op de marktpraktijken, ook al is deze persoon niet ingeschreven in de KBO.  

Het markt georiënteerde ondernemingsbegrip wordt met andere woorden van toepassing beschouwd in het marktpraktijkenrecht en dit in lijn met Europese regelgeving en rechtspraak. De focus ligt hierbij op de economische activiteit, niet op de juridische verpakking.